sobota 15. januára 2011

Pečený čaj

"Dnes ráno sme sa zobudili do zamračeného a nevľúdneho dňa..." určite ste dnes túto vetu počuli/ čítali. A všetci sme z toho nešťastní...

... ja však takéto vety neobľubujem. :o) Predsa nemôže byť každý deň krásny, slnečný a príjemný. Musia byť aj také, keď nám krásne, ničím nerušené vstávanie so spomienkami na ešte krajší sen pokazí výhľad z okna. Avšak bude zbytočné trápiť sa nad vecami, ktoré nikdy neovplyvníme. Treba zatnúť zuby a ešte viac sa snažiť si toto obdbie zkrášliť. Veď práve v tieto dni nás väčšmi poteší úsmev, ktorý nám ktosi podaruje. Tak ako mne dnes, keď som sa venčila so svojím psom. :-D Ak však ste človek, ktorého veľmi ovplyvňuje počasie, radšej ani nevychádzajte z domu. Netvrdím, že dnešok bol nejako zvlášť krutý, ale existujú ľudia, ktorí toto obdobie nemusia. Skončili Vianoce, ale koniec zimy je v nedohľadne. Tak Vám niečo poradím...

... skúste pečený čaj! Viem, zaujímavý názov, ale pravdivý. My sme ho doma skúsili a výsledok bol perfektný!

Ingrediencie: 1- 1.5 kg ovocia (akéhokoľvek druhu, mrazené alebo čerstvé), 1 kg kryštálového cukru (je to tiež individuálne, podľa toho ako to chcete mať sladké), 2 dcl rumu (nemusí byť), 1 citrón, 1 vanilkový cukor, klinčeky, škorica.

Postup: Ovocie pokrájame na kúsky. V miske zmiešame nakrájané ovocie a cukor, pridáme rum (nemusí byť), citrón (nakrájaný na kúsky), škoricu a klinčeky.  Všetko dôkladne premiešame a dáme do vyhriatej rúry v hlbšom pekáči na cca 45 minut pri 220 stupňoch. Pečte tak dlho, kým ovocie nepustí šťavu. Čas pečenia je len orientačný, pretože každý má inú rúru. Počas pečenia občas premiešajte. Po upečení, ešte horúce, dávame do pohárov, ktoré zaviečkujeme a otočíme na 5 minut hore dnom.

Podávame: Do hrnčeka dáme 1- 3 lyžičky čaju a zalejeme vriacou vodou.


Je naozaj výborný... Odporúčam vyskúšať. V krásnom hrnčeku, ktorý som dostala od kamarátky pod stromček chutí ešte viac! :o)

P.S.: Oci, ak si to čítaš, tak to vyskúšaj aj ty!!!  :-P

Snáď všetkým zachutí, prajem krásny zvyšok víkendu v spoločnosti pečeného čaju.
 
http://www.youtube.com/watch?v=u-rJ-6hBfSo
Vypočujte si ;-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára